Kontakt os endelig

+4520619493

kontakt@thyljak.dk

 

Åbningstider:

man – tor: 7.00 – 16.00

fre: 7.00 – 15.00

Nye vinduer og døre

Vinduer og yderdøre udsættes for vejrets slid, og det er vigtigt at de vedligeholdes regelmæssigt for at undgå skader som råd og svamp. Er træværk ikke ordentligt behandlet, begynder det at blive nedbrudt.

Ikke kun manglende vedligeholdelse men også dårlig konstruktion eller dårlige materialer kan gøre det nødvendigt at istandsætte eller udskifte døre og vinduer.

Udskiftning af vinduer

Gamle vinduer er ofte utætte og man vil opleve varmespild og træk.

Hvis vinduerne er nedslidte eller rådne eller hvis der ønskes en energioptimering, er det en god idé at skifte vinduerne.

En udskiftning af vinduer kan få bygningen til at se flottere ud og forbedrer isoleringsevnen. Derved spares der på varmeregningen og støjgener udefra bliver minimeret.

Graden af forbedringer afhænger af, hvilke vinduer der skiftes til, men forbedringer kan næsten altid opnås. Nye vinduer sikrer ofte også mindre vedligeholdelse og nemmere daglig brug.

Renovering af vinduer

Nogle gange kan det være at foretrække at renovere vinduer i stedet for at udskifte dem. Hvis vinduerne er gamle og slidte, kan der være meget at vinde, ved at renovere dem.

Med en renovering af vinduer i stedet for en udskiftning, bevares det oprindelige udseende, og bygningen vil fremstå som før i en genopfrisket udgave.

Det kan dog være svært at opnå den samme energibesparelse, som man kan med helt nye lavenergivinduer.

Yderdøre

Yderdøre kræver vedligeholdelse, hvis man skal forlænge deres levetid og somme tider kan det være nødvendigt med en ny dør. Gamle døre skiftes ofte ud med nye som er mere energivenlige.

Har man en gammel dør, som man ikke ønsker at udskifte fordi den passer godt til huset, kan man godt istandsætte gamle døre og gøre dem mere energivenlige ved at montere tætningslister.

Nye døre vil dog næsten altid være mere energivenlige og valget står derfor nogle gange mellem æstetik og energivenlighed.

Nye døre

Ligesom det er tilfældet med vinduer, kan det være en god idé at finde en ny dør der ligner den oprindelige. En ny dør gør noget ved husets udseende og det er derfor vigtigt at overveje om døren passer til huset.

Holdbarhed af yderdøre

Pris er ofte et udtryk for kvalitet, når det gælder yderdøre. En billig dør holder ofte ikke lige så længe som en dyrere dør.

Får man en dør i special-mål i stedet for producentens standard-mål, skal man regne med en højere pris. De forskellige producenter laver døre med forskellige standardmål.

En dør af massiv eg eller mahogni kan ofte holde i mange år og tager sig godt ud.

En dør af MDF-plade ikke tåle regnvand. Kommer der skrammer eller ridser i malingen på døren kan vand sive ind under malingen og få døren til at svulme op.

Vedligeholdelse af dør

En massiv, olieret dør af mahogni kræver mere vedligeholdelse end en dør, der består af en malet eller lakeret MDF-plade.

Den massive dør skal vedligeholdes cirka hvert 3.-4. år, hvorimod den malede dør kan nøjes med vedligeholdelse cirka hvert 5.-6. år.

Vedligeholdelsen kan udbedre problemer med at døren binder, håndtaget er løst, døren hænger eller at der kommer vand ind under døren.

Energikrav til yderdøren

Nye døre skal undgå varmespild og der er derfor krav om, hvor meget varme der må gå tabt gennem døren.

Nye døre betegnes med en u-værdi, der angiver deres evne til at isolere. En lav u-værdi indikerer et lavt varmetab gennem døren.

Montering af dør

Der er flere ting der skal overvejes, når man vil have monteret en ny dør.

Yderdøren bør desuden monteres korrekt og med 3 hængsler, så den ikke bliver skæv i længden. Det kan sagtens lade sig gøre at “vende” den retning, døre åbner i.

Ønsker man at skabe mere plads i rummet ved at lade døren åbne udad i stedet for indad, kan vores tømrer nemt klare opgaven på en dags tid. Eventuelle indfatninger fjernes, karmen vendes og det hele sættes på igen.

© Copyright 2021 Thylkjær & Jakobsen A/S